Budapestrulle.


Vem kan motstå denna läckra skapelse?
Ett klassiskt bakverk med fyllning av
vispgrädde och mandarin.



Botten
6 äggvitor
2,5 dl socker
1,5 dl nötkärnor
1 dl vetemjöl
1,5 msk kakao
1 påse mandelspån ca 35g

Fyllning
1 burk mandariner eller aprikoser i halvor
4 dl vispgrädde

Garnering
25-50g mörk blockchoklad
florsocker

Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och
vispa till en blank maräng. Hacka nötterna fint.
Blanda nötter, mjöl samt siktad kakao och vänd
ner i marängen. Bred ut smeten i en bakpappersklädd
långpanna. Grädda i 175 grader, 20 min.
Vänd upp på bakpapper och lossa papperet. Låt svalna.
Vispa grädden bred det på kakan strö på mandariner.
Bred blandningen över bottnen och rulla ihop.


















Idag bakade jag en budapestrulle trots att jag var jätte sjuk,
och trött. Ja, och den blev väldigt lyckad och god ja.
Gott gott, och barnen bara älskar ju det ..
och nu då, vad väntar ni på, passa på och baka den nu nu!
:D


Mockatårta.


Igår kväll bakade jag en choklad tårtbotten, garnerade
den på morgonen igen, till dagens fika. ;)





Ingredienser

400g extra fint vetemjöl
2 krm bakpulver
8 msk kakaopulver
200g strösocker
4 ägg
4 msk ljus sirap
3 dl majsolja
3 dl mjölk
smör till formen

Vispa ägg och socker poröst och blanda allt. Fördela den i lätt smörade kakform.
Grädda kakan i 175 grader i 45 min. Låt kakan stå svalna.
 





Fyllning

2 tsk pulverkaffe
2 msk kokande vatten
6 dl grädde
4 msk florsocker

Dekoration
100 g mörkchoklad
riven chokladspån
Florsocker att pudra över 





Den blev väldigt lyckad, mums, det blir vår fika. ;)


Cevapcici med Pitabröd.


Har fått många frågor angåede Cevapcici av vissa av mina syskon,
så jag tänkte lägga ut ett inlägg om det så att dem kan se det istället.




  • 500 g grovmalen blandfärs eller kalvfärs
  • 1 äggula
  • 1 finriven gul lök
  • 1 tsk drygt sambal oelek
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • grillolja
  • 1 tsk Worcestersås
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser utom grilloljan till en smidig färs.
Forma avlånga köttbullar, liknande så kallad järpar.
Pensla med grillolja. Grilla eller steka.















Såsen

Kaymak är en arabisk cremfresh som har godare
smak än vanlig cremfresh.
Blanda kaymak med creamy spread till en dressing.









Jätte gott blev de, och mycket uppskattad så klart, haha. ;)
Och samtidigt lätt och snabbt att göra det, speciellt ibland
när man inte har tid.


Strassburgare.


Det är så lätt att baka småkakor och tar inte så lång tid och så gott med kaffe.
Så jag testade att baka Strassburgare men med lite annorlunda i små hjärtform
.



Recept

100 g smör eller margarin
½ dl
florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

Låt matfettet bli rumstempererat. Rör matfett, florsocker och
vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl
lite i sänder och rör kraftigt hela tiden, gärna med elvisp.
Spritsa degen genom en krusig sprits.eller som jag gjorde med hjärtform.




Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter. Och åt svalna.



Jätte gott och enkelt, klart tummen upp! ;)
Mums, haha. :D

FruktTårta.


Jag har bakat FruktTårta till en tjejfest som vi hade idag.
Dem tyckte väldigt mycket om den, väldigt uppskattad av alla ! ;)
Och själv blev jag väldigt nöjd med den.









Risgrynsgröt.




Recept

3 dl rund kornigt ris
6 dl vatten
1 dl socker
2 msk smör
2 kanelstång

Lägg en klick smör i kastrullen, sätt på plattan och låt smöret smälta.
Mät upp riset och vattnet och låt det koka upp med en kanelstång.
Rör om och lägg på ett kastrull locket och låt det koka i ca 10 minuter
på svag värme, precis så att det kokar.



Blanda i (1 1/2L) mjölk
2 dl grädde
1 msk apelsinblomm vatten
1 vaniljstång
Tillsätt mjölken, grädde, apelsinblomm och vaniljstången.
Rör om och låt det koka.



Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna
och låt dem kallna.



Så här blev vår fredagsmys och mer, jag har bakat ett tårtbotten
ska garnera det i morgon till en tjejfest. Hoppas den blir fint.
Jag kommer sätta ut bilderna sen. ;)

Dekorbröd.


Jag bakade ett Dekor bröd till resturangen jag jobbar i.

Och så här blev det ;



Det ska stå ;
Välkommen Jägersro Resturang






Och så här satte vi ut den där, fint tyckte vi alla. ;D

Petit choux.




Petit chouxdeg

1.25 dl vatten
1.25 dl mjölk
125 g smör
0.5 tsk salt
0.5 msk socker
2 dl vetemjöl
5 st ägg


Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret.
Blanda i mjöl, vatten, salt och strösocker.
Låt det koka upp.
Tillsätt vetemjölet och rör om tills det är helt slätt. Det ska bli en torr smet.
Ta av den från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.



Spritsa ut petit chouxdegen på en plåt, grädda i cirka 40 minuter.



De måste gräddas helt färdigt annars sjunker de ihop.






Fyll de med vaniljkräm och Smält chokladen och ringla sedan 
över på petit choux när den stelnat.


Sen blir det non-stop, för att dem är så jävla goda, så att man
inte kan sluta äta och är så små, så att man kan äta upp hela
tallriken helt själv på bara några sekunder!
Men varning, det är farligt, för då går man upp i vikt!
Haha, Mums! ;)
Jätte gott !

Libanesisk Köttfyllda deg.


Jag testade att laga libanesisk köttfyllda deg med surdeg.




Deg :

• 800g vetemjöl.
• 500g vatten.
• 25g jäst.
• 2 msk olja.
• 150g vit surdeg.


Knådade degen i 15 minuter, tillsatte 15 g salt, knådade ytterligare 15 minuter på högre hastighet. Forma bröd och låta stå och jäsa i 2 timme.




Blanda köttfärs med finhackad lök spiskummin finhackad färsk tomat
svartpeppar salt Sumackrydda sambal oelek.



Nu är fyllningen klart.



Kavla degen och forma dom med en rund form.






Lägg i fyllningen och stäng de i fyra hörn.



Baka in de i ungen 225 grader pensla med olja.



Skillnad mellan det vanliga degen och surdegen är att i surdegen
blir krispigare.  Och blev ganska så gott, och jag gjorde ungefär
70 stycken och tyvärr blev inget kvar!



Minimunkar.


Fördeg

80 g mjölk
12 g jäst
125 g vetemjöl

Blanda allt och låt stå jäsa i 30 minuter.


Steg 2

fördeg
125 g vetemjöl
3 st äggula
25 g socker
5 g vaniljsocker
Rivet skal av 1 citron
75 g smör
5 g salt

Blanda allt och låt stå och jäsa i 30 minuter.



Forma degen och rulla dem till runda bullar
och låta jäsa i 1 timme.



Värm oljan till 180 grader.



Fritera dem 2 minuter på ena sidan tills de är gyllenbruna.
Vänd med gaffel och fritera andra sidan ta upp de med
hålslev och låt de rinna av på hushållspapper eller galler.
Fyll sedan vanljkräm eller sylt i en spritspåse och fyll munkarna
genom att trycka in struten på ena sidan.
Blanda socker och vaniljsocker med den malda kanelen
och vänd munkarna i det. Servera dem så nybakade.
Blir det några över så kan man frysa in de i plastpåse.



Det blev super gott, jag älskar munkar särskilt på Malmö-festivalen .
Jag gjorde munkar trots att jag var jätte trött idag, och att jag jobbade
jätte mycket idag. Men mums ! Haha.
Jaja, nu blir det inte så mycket disk heller, hahaha :D




Kycklingstroganoff.




Kan det bli enklare varför inte kycklingstroganoff med pasta,
är dessutom riktigt gott, när man har ont om tid.
Tummen upp. ;)

Dekorbröd.


Jag testade att baka Dekorbröd, det var faktiskt roligt och spännande.





















Den blev ganska fint trots att det var första gången jag baka den.
Nästa gång blir den ännu bättre och då kan man göra många mönster,
det är bra att dekora på resturanger. :)




Ciabattabröd


Idag bakade jag italiensk bröd ciabatta till frukost.



Dag 1
Poolish
400g vatten
3 g jäst
400 g durumvetemjöl
blanda allt och låt stå 12 timmar i rumstemperatur.



Dag 2
525 g vatten
8 g jäst
800 g poolish
200 g vit surdeg
1000 g vetemjöl
3 msk olivolja
40 g salt



Låt degen jäsa i en timme.



Forma de till bröd och låt de jäsa i åter 1 timme.



Sätt ugnen 250 grader.
Ställ in brödet i ungen och spruta in vatten med blomspruta.
sänk värmen till 180 grader efter 5 min. Lufta ugnen efter
15 minuter genom att öppna luckan. Upprepa det två gånger under bakning.
Baka i 40 minuter.



Mycket smakrik och hård skorpa, då räker det att man bara äta
den med bara smör, blir mycket god smak.
Mycket nöjd med resultatet. ;)

Smörgåstårta



Jag gjorde en smörgåstårta idag till fredagsmyss.
Som blev med skaldjur, ägg ochg lax.
Blev ganska mysigt, och jätte gott!







Haha, mums, nu ska jag skära min första bit.
Trevligt, och super gott, blev ni inte sugna nu, va ? ;)

Mat garnityr

I Asien har man utvecklat matdekoration till stor konst.
I första hand de kinesiska och japanska köken skapar de mest fantastiska,
konstfulla garnityr som ger fest och färg åt maten. 
Ofta ser dessa skapelser mer svårgjorda ut än vad de egentligen är.
Men lika ofta krävs lång träning för att lyckas.



Garnishing set är bra att har hemma om man
vill skära grönsaker till konst.
Själv har jag inte den än men kommer att
köpa den senare i framtiden.
annars har jag en liten vass kniv som jag använder
till att skära upp grönsaker och frukt.



Det är mycket trevligt att garnera mat och att skära
frukter och grönsaker till konst,
så det alltid blir något fint och speciellt.
Jag har skurit lite grönsaker som jag hade hemma
med en liten vass kniv.







Varm macka



En varm macka till kvällsmyss inte så dum med lök, tomat, dijon
honningsennep kalkon, ost, lite färsk starkchili.

Flätade Bröd.


De flätade brödet är känt över hela Europa.Tyskland och österrike är
flätade bröd viktigt till helgerna och söndagsmorgonen. Så jag tänkte
testa att baka den men lite ovanligt, med 12 stränger som var lite jobbigt
men roligt faktiskt.



Fördeg
250 g mjölk
45 g jäst
375 g vetemjöl



Blanda fördeg med
375 g vetemjöl
75 g socker
2 ägg
12 g honung
75 g smör
9 g salt
Låt degen jäsa i 30 min.



Att fläta bröd ser krångligt ut, men när man väl kan det går det som tåget.
Jag testade att göra en tolvfläta som är ovanligt men jag gillar alltid att
testa på något nytt.






Baka den i ugnen i 200 grader i 15 min.



Är klart mycket nöjd med resultatet, god smak.
Börjar man äta så kan man inte sluta.
Det var värt att testa det.



Haha, och vissa kunde inte vänta.
Hahaha ;)




RSS 2.0