Kardemummakakor





Deg

200 g smör
2 tsk vanljsocker
4 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
20 g kardemumma



Blanda allt och låt det stå i kylen i 30 min.



Forma till runda bullar, och kör in den i ungen på 175 grader i 15 min.



Och nu ska det mysas med gott kaffe och tända ljus och det snöar ute.
Det är riktigt mysig! ;)

Tårta med Chokladglasyr.

Tårta, med chokladglasyr och fylld med lime vaniljsås.


Min dotters födelsedags tårta som jag bakade till henne
den 21/11, då hon fyllde år.

GRATTIS !




























Hon gillade den och tyckte väldigt mycket om den, gottgott !



Mellanöster Ris Med Kycklinglår.

Kyckliglåren



Bryna kycklinglår och koka med rotsaker i bitar lagerblad kanelstång
torkade limen.



Sila kyckling spadet, som blev buljong.



Rosta vermicelli.



Blanda med riset och koka med kyckling spadet.



Koka riset och låt den svälla under lock på svag värme i 20 min.



Riset blir klart glansigt och inte kladdig eller torr som vissa brukar laga.



Lägg mandeln i kokhett vatten, men låt den inte koka, då blir den seg.
Låt mandeln ligga tills skalet kan lossas, 3-4 min.
Dela den till två delar, rosta mandel, nötter, pinjenöt och cashewnöt, 
med lite olja i stekpanna rosta på svag värme.



Stek köttfärsen under omrörning tills den är jämnt gryning. 
Salt och svartpeppar.



Stek kyckliglåren och lägg över det på riset och sen med nötterna på.



Eller servera kyckligen försig, och riset försig.




Det blev ganska trevligt och gott att äta det,
Mums .. ;)


Fylld Paprika




Fylld paprika med ris och stekt köttfärs, lök och färsk barsilika.



 
Tömma parika.



 Stek köttfärs och lök.


 
Blanda i ris, kötfärs, lite tomat sås och buljong.

(
Fyll paprika och stäng locket med en bit potatis ).



Blanda i med tomatsås och sen kör in den i ungen på 225 grader i en timme.



 Nu är dom klara och har fått en fin färg.



Så här servera man det, mycket trevligt och mycket gott och dessutom
så innehåller röd paprika allra mest C-vitamin, 100 g röd paprika innehåller
ungefär 150-200 mg C-vitamin och förutom det innehåller paprika fler antioxidanter.

Mörktbröd med skållat mjöl


Jag tänkte testa och baka mörk bröd med skållning. Att skålla är enkelt,
man kan välja mellan två metoder. Mild och het skållning. Skillnaden
mellan dessa två metoder är vattentemperaturen, som ger brödet olika
konsistens. Vid milda skållning ska vattnet vara 60-70 grader varmt ger
brödet stor volym och poröst. Het skållning kokande alltså 100 grader,
ger brödet ett tätt och lättskivat bröd.




Skållning

2 dl rågmjöl
3 dl vetekross
9 dl vatten

Mät upp mjölet i degbunken. Häll över vatten. Rör om, täck
bunken. Låt den stå i 12 timmar.



Efter skållningen

2,5 dl vetekli
5 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl
3,5 dl råsikt
2 msk bikarbonat
2 dl sirap
1 msk salt
2,5 dl groddar
1 l lättfil



Blanda allt grädda mitt i ungen i 175 grader i 50 min.









 Låt brödet kallna i en bakduk.
 
Blev jätte gott och nyttigt, ´tummen up !

Surdegs bröd.





Fördeg

Deg:

• 800g Manitoba-mjöl.
• 500g vatten.
• 25g jäst.
• 2 msk olja.
• 150g vit surdeg.


Knådade 15 minuter, tillsatte 15 g salt, knådade ytterligare 15 minuter på högre hastighet. Forma bröd och låta stå i kylskåpet till nästa dag.



Fördeg, blandad



Efter 1h i rumstemp.






Ta ut brödet och låt sedan degen jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar




Sätt ungen på 250 grader, ställ in brödet i ungen och spruta in vatten med en blomspruta. Sänk värme till 180 grader. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckan, upprepa luftningen en gång under bakning.






Baka brödet knapriga ca 45 minuter. Kontrollera med termometer att innertemperaturen är 98 grader. Ställ det på ett galler att svalna.









Vilat, kallnat, snittat, bra skorpa.
Blev nöjd med resultatet.


Mat.























































krispig pizza

En härlig krispig pizza 


Pizzadeg

50 gram jäst
1 tsk salt
3 dl fingervarmt vatten
ca 2 msk olivolja, extra virgin
ca 1 liter vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk honung

Smula sönder jästen i en bunke häll i lite av vattnet och blanda tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet, olja och honung och blanda sedan ner mjöl tills degen inte längre klibbar, blanda in sist salt, täck den och låt den sedan jäsa i drygt en timme.









Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.




Tomatsåsen

400 g krossade tomater på burk
3 msk tomatpuré
1 st lök gul finhackad
1 msk olivolja
3 st lagerblad
1 msk brunfarinsocker
2 tsk oregano, torkad
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk timjan
Koka tomatsås och ruducera den

Fyllning

Tonfisk, rödlök, svarta oliver, röd och gul paprika, champinjoner, ost.





Fyll kanten med ost, häll på passerade tomater och smeta ut tomaterna med hjälp av en sked till ett tunt lager. Bred ut fyllning, sätt in plåten längst ner i den varma ugnen och grädda i ungefär 10 minuter. Pizzan får inte brännas utan ska bara bli färdiggräddad i bottnen. Ta ut pizzan ur ugnen och lägg på ost blandningen och eventuell annan fyllning. Strö till sist på oregano. Grädda färdigt i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 








Kanterna som är fyllda med ost.





Mums, det blev jätte gott och krispig och can't stop, haha. (;


Väldigt goda Kanelbullar! ;)






Fördeg

700 g vetemjöl
25 g strösocker
500 g mjölk
75 g jäst


Väg upp mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.




Nästa steg

1300 g fördeg
500 g vetemjöl
175 g strösocker
20 g havssalt
20 g kardemumma, stött i mortel
1st ägg
250 g smör, rums tempererat

Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter.



Fyllning

250 g smör
150 g socker
20 g kanel
150 g mandelmassa





Snurrsnoddar vrid 2 smala dubbla degremsor om varandra.
Snura dem till en bulle.



Klippta längder och kransar ser alltid festiga ut.
klipp från vänster längd med två klipp.



Låt det jäsa i ytterligare 30 min!

Pensla med
1 st ägg
Pärlsocker
Mandelspån

Sätt på ungen 210 grader.Pensla degen med ägg och pärlsocker hyvlad mandel. Baka de i ungen ca 8-10 minuter. Låt de svalna på galler.













- Mums så gott det blev, och tyvärr blev det inget kvar av dom iheller,
Hahah för alla åt upp allt! :o



Tårtor.

Jordgubbstårta.





Hallon Tårta.





Jordgubbstårta





Frukttårta





Moussetårta





Kladdkaka.




Recept :

  • 100g smör.
  • 3 st ägg.
  • 2,5 dl strösocker.
  • 1 msk vaniljsocker.
  • 3 msk kakao.
  • 2,5 dl vetemjöl.

Sätt på ugnen på 160°C.
Smält försiktigt smöret i en kastrull på spisen. Det kan vara bra att dela smöret i mindre bitar innan så går det fortare. Låt sedan det smälta smöret stå framme och svalna.
Blanda allt.  Tillsätt mjölet. Tillsätt sist det smälta smöret.  Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form som man kan smöra.
Grädda i 160°C i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdigare kladdkaka så tar man kortare tid i ugnen.
När kladdkakan är färdiggräddad låter man den svalna och stå kallt tills den ska serveras.


Italienskt Surdegsbröd.


 

Fördeg

Deg:

• 800g Manitoba-mjöl.
• 500g vatten.
• 25g jäst.
• 2 msk olja.
• 150g vit surdeg.


Knådade 15 minuter, tillsatte 15 g salt, knådade ytterligare 15 minuter på högre hastighet. Forma bröd och låta stå i kylskåpet till nästa dag.
Ta ut brödet och låt sedan degen jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.


Sätt ungen på 250 grader, ställ in brödet i ungen och spruta in vatten med en blomspruta. Sänk värme till 180 grader. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckan, upprepa luftningen en gång under bakning.


Baka brödet knapriga ca 45 minuter. Kontrollera med termometer att innertemperaturen är 98 grader. Ställ det på ett galler att svalna.


Bröd.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0