Morotskaka


Jag testade att baka en morotskaka för det var längre
sedan jag bakade något .. Och det blev faktiskt väldigt saftigt
och jätte GOTT!

Ni får vänta på många fler överraskningar, yes, yes ..
Men det är ju så att man inte alltid har tid, tyvärr ..




















Salami Sallad

Idag jobbade jag med en gammal kollega, han tyckte att jag
hade blivit mycket duktigare och snabbare.
Han tyckte också att jag kunde jobba med många saker
samtidigt, och alltid undvika stressen på jobbet.
Ja, det blir ju så om man planerar allt i god tid.
Jag blir ju så glad när jag ser att folk säger att jag har förbättrat
mig och ger mig en väldigt positiv kritik! älskaaa ..
Även att det ger mig viljan att bli bättre och bättre!
Ni ska få se vad jag ska bli i framtiden ;D

HUR DU LYCKAS DRIVA EN RESTAURANG ..


Idag tänkte jag tipsa er om hur man kan lyckas driva en restaurang. Många påstår att man lär sig av sina misstag, men hur ska man kunna göra succé om du bara undviker när man misslyckas!
Om du vill utveckla dig själv och din restaurang måste du hela tiden ta dig framåt.
Försök att göra någonting du inte vågar. Den som vågar vinner! Tro på dig själv och jobba hårt i motgångar.

Du måste förtjäna dina gästers förtroende hela tiden - dagens gäster är illojala och försvinner så fort det kommer ett bättre erbjudande. Du är aldrig bättre än din senaste gästrelation.
Du måste jobba på dina relationer – utan ett starkt nätverk lyckas du inte.
Behandla inte dina kollegor och gäster som du själv vill bli behandlad - behandla dem som de vill bli behandlade! Du måste vara beredd på att slita 24 timmar om dygnet, annars är du ute på hal is. Krögarlivet är fullt av svett och tårar, men det är också fruktansvärt roligt.

Hemligheter bakom hur du kan lyckas är att man ska kunna laga mat från hela världen så att gästerna blir intresserade. Så svårt är det ju inte, det behövs inte heller utländska kock.
Det är så enkelt om du vill ha en indiskrätt som bara finns att söka upp det på youtube om det behövs och se det hur det tillagas på ett traditionellt sätt.


Har man en lunch buffe så ska man kunna planera all mat som ska serveras så att den maten som blir över ska kunna användas igen så att det inte ska behövas slängas.
Som till exempel att en inkokt lax kan användas till sallad och göras till en laxsallad.

Gör alltid något nytt så att gästerna blir intressade. Om det till exmpel ska vara en mexikanskrätt en dag som det ska servas, så kan alla som serverar kunna bära på mexikanska hattar.
För det är ju trots allt temat mexikansk. Då är det även väldigt viktigt att maten ser mycket nice ut så att det lockar gästerna. Andra dagen kanske man gör husmanskost, och blandar med av hela världens olika mat kulturer.


Att alltid kunna vara annorlunda än alla andra restauranger är det väldigt väldigt viktigt att maten ska smaka gott. Men tyvärr har det blivit många unga kockar eller ny utbildade personer som brukar jobba och har inga erfarenheter av att tillaga mat, så det är viktigt att man har mycket duktiga kockar som hjälper en och lyfter upp dig som chef.

Ekonomisk kalkyl! Vad kostar din restaurangsidé? Intäkter? Omsättning? Lokaler (hyra, inredning), personal, försäkringar osv. Då skall allt detta här finnas med!

Ekonomi är något väldigt viktigt och att kunna köra det billigaste varianten men inte dåligt kvalite på det, för folk älskar mycket färs som pannbiff eller griskött för griskött är billigare än andra köttprodukter. Det är väldigt viktigt att alltid köpa säsongens grönsaker som dessutom är billigare. Sen ska maten också lagas från grunden, som alltså innebär att det inte ska vara något färdiga halvfabrikat mat, som kakor eller lunchmat ..
Många säger att man ska ha många kockar om ska laga mat från grunden och att det tar långt tid, men vill man tillaga bra mat som gästerna kommer att gilla så ska man servera bra mat.
Folk är heller inte dumma, mat som inte är gott och dåligt kan leda till att gästen som kommer, aldrig återigen kommer att komma tillbaka, som även gör att ett dåligt rykte kan sprida sig väldigt snabbt.

Har man en duktig kock som jobbar i köket så kan den kocken laga mat snabbare och alltid planera allt framåt. En ung kock som saknar erfarenhet kan då istället ta längre tid för den att laga mat, eller också misslyckas som vissa brukar göra som ungdomar. Ha alltid koll på alla personaler som jobbar där.

Om man har en lunch buffé ska man kunna göra en balans mellan all mat för att folk inte ska äta mycket. Då kan man exempelvis köra med en soppa varje dag som är billigt med dagens och en stor buffé med sallad som man kör med mycket linser och böner i.
Att tillaga pasta är även en till billig variant. Och även också billiga grönsaker så att gästen äter så att den blir mät av allt mat. Ju mer man har att välja mellan som många varianter då kan gästen dessutom snabbare bli mät och då inte behöver att äta mycket av dagens.
Man ska försöka att inte beställa mycket mat som kan leda till att maten blir dålig.
Om maten tar slut under servering så är det bara att ersätta det med något annat och servera det fint så att gästen inte blir sur. Alltid göra statistik över antalet gäster.

Som sagt är det väldigt viktigt att man lägger upp tarlliken fint när man serverar den så att gästerna blir glada. Men det största misstaget som många gör är att de kör med fel mat som folk inte gillar. Alltså om du har lagat mat som ingen vill äta så vet du till nästa gång att gästerna inte kommer att gilla den maten.

En bra rätt som du säljer mycket av behöver du inte byta på till nästa menyn, man kanske kan tillägga till den men inte byta ut den, eftersom att du säljer mycket av den. För om man sedan byter ut en rätt som är väldigt populär så förlorar man bara på det, för då skippar man en rätt som många tycker om.
Ja, och det finns mycket mer för att lyckas driva en restaurang ...
Men jag ger ju er bara tipsen och nycklarna till att hitta rätt väg in dit, och driva en restaurang ordentligt och inte hursomhelst!

Men jag önskar er lycka till, och kämpa hårt så kommer ni att lyckas sikta uppåt och lyckas! ..

Kram!


Lyxig libanesisk kibbeh


Jag har gjort Libanesisk kibbeh som är en förrätt den
serveras i libanon som förrätt och är min favorit mat
som är mycket gott! Den innehåller oxkött och bulgur.
Jag har en dröm om att göra en matbok som ska vara
mycket speciell. Den ska vara annorlunda än alla andra
mat böcker. Med bra bilder, något nytt för att delvis få
mycket uppmärksamhet av alla. Så i framtiden när jag
känner att det är dags att göra det så gör jag det.
Maten ska läggas upp på tarllik som mat konst och för att
lyckas med det måste man träna mycket och läsa många
böcker och försöka jobba på olika resturanger samtidigt.
Och under tiden studera allt efter mitt jobb som slutar
i september och så ska jag börja jobba på olika resturanger
för att få mer erfarenheter. Jag har redan sökt till några som
gillar min blogg och kommer att ringa upp mig någongång
och kontaktar mig innan jag slutar på mitt jobb.
Så det är bra att jag har valt att sikta på kända resturanger
för att utveckla mig och blir bättre och bättre! ;)
Recept

Ett halv kilo bulgur indränkt i en halvtimme i varmt vatten och sila sedan det.
Nästan ett kilo kött
Ett lök
En tesked peppar
En röd paprika
Salt
Kibbeh kryddor finns att köpa på arabisk livsmedel
Mixa köttet, lök, paprika och sedan blanda i allla ingredienser tillsammmans.

Fyllning

5 grovt hackade lök
Ett halvt kilo kött finhackad
salt
En tsk kibbeh kryddor
Svartpeppar
En tsk sumak
olja till kött

Förberedelser
Stek först löken i olja tills de är mjuka och lägg sedan köttet och resten
av ingredienserna i. Fyll de och sedan fritera de på medel värme.

Studentfest


Vi hade två studentfest, en idag och en igår men jag tog lite
bilder. Mina systras dottrar som tog studenten, så det blev
mycket dans och musik. Det var mycket god mat också!


Här är två av min systers söner, de är elaka .. så jag tog bilder
på de och för att jag älskar dem.  Hihi! ..
Här i mitten är det min enda store bror jag har, som faktiskt
liknar min pappa.
Vi är 7 syskon och 6 av dem är tjejer och bara en kille!
Här är Sara som tog studenten, som är deras syster.
Jag vet att ni är nyfikna över att veta hur jag ser ut.
Men det kommer ni snart att göra men not right now, maybe
someday önskar er en fortsatt trevlig fredagsmys kväll ,
Well, well, i'll be back ...

Typ arabiska pannkakor.


Det är inte bara Sverige som har pannkakor, vi har också
pannkakor, men lite annorlunda än svenska pannkakor.
Jag kommer inte att skriva receptet för är lite trött för att
jag har jobbat så mycket. Men är mycket glad och nöjd med
mitt jobb trots tröttheten när man lagar mat på jobbet från
gruden. Det är roligt att man får lite erfarenheter och blir
bättre och utvecklas på ett bra sätt.
Gjorde pannkakor hemma och tog med mig det till jobbet,
Tareq Taylor och David fick smaka på och tyckte att det var
fantastiskt gott ...
Och såklart blir man väl glad när man gör något bra! ;)
David är vår bagare. Och Tareq är vår chef.

Gottigott!
Tummen upp!

Fyllda Minisquash och Vinbladsdolmar


Fyllda minisquash och vinbladsdolmar, det är inte så svårt att
göra dessa dolmar, men det tar tid att rulla dem. Men ändå är
det värt att göra det dessutom är det barens favorit mat,
så fort man är klar så det tar allt slut på en gång..
Himla supergott blev det! ...
Det tar väldigt lång tid för att göra det, men tar knappt någon
sekund för att det redan ska ta slut!
Hahahah ...




Mumsigt gott, ja!

kycklingsallad


RSS 2.0