Couscous från Libyen,Marocko,Algeriet


Vår resa fortsätter och nu tar jag er till Libyen, Marocko och
Algeriet där de har en gemensam matträtt, som är couscous
gryta. Jag föddes i libyen och mina föräldrar bodde där i 15 år
så de hade den maträtt som är mest känd. Deras mat är väldigt
mycket stark med färsk chile i. Jag Kommer ihåg när jag var 7 år
gammal, då började barnen redan vid den åldern började träna
på att äta chile. Så vi hade en tävling om vem som kunde äta mest
chile och dricka vatten tills vi sen blev vana att äta deras mat.



Dela köttet i bitar.
Jag valde oxkött för jag gillar oxkött mer än lamm.





Bryn dem runt om i lite olja och krydda med salt, peppar och
curry.



Bryn grönsakerna efter och slå på vattenet och låt köttet koka
tills det blir mört.






Den grytan har vi köpt från Libyen men min pappas gryta var
4 gånger större än den, som de brukar använda till den rätten.



Här ska couscous ångras under tiden kokar man grytan.



Efter köttet är färdig ta upp köttet och sila vätskan.
Stek skivad lök, schalottenlök, tomatpure och lägg köttbitar
i och låt det koka. Sedan lägger man i potatisbitarna och
låter det koka en stund sedan lägger man 2 röda chilifrukter,
kikärter och sist pumpan i bitar och låter det koka tills allt är
färdig.




Blöt couscous och ångra det, sedan tar du lite sås från grytan
och blanda med couscous så att den får lite färg och smak av
grytan.



Så här ser tallriken ut som de brukar servera denna rätt till.




Här lägger jag cousousen först.



Och slutligen lägger man i köttet och grönsakerna med hjälp
av en hålslev för att inte få i vätska från grytan i couscousen. 
Mycket starkt och gott. Men man ska akta sig för man äter
mycket av det utan att märker det! ;)
Hahaha, gott gott!

Och nu ska jag och min syster ut och träna, så vi ses snart
med en överraskning.


Banankaka.


Jag tänkte testa att baka en banankaka eftersom vi hade det på
vår meny på jobbet och det blev supper gott =D
Receptet finns på gamla inlägg,
jag la bara till banan, riven citron och nypressad citron.




Färg gravad lax



Idag tänkte jag visa er hur man färger gravad lax
och det är ju mycket fin färg och mycket enkelt.
En bit lax salt och vitpeppar, lite flingsalt, socker.
Sedan river man lite rödbetor och lägger på det på laxen.
Sätt på plastfoliet och ställ in det i kylen och låt det stå i
minst 2 dygn, vänd sedan laxen några gånger under tiden.
Skär det i tunna skivor. Och jag tänkte visa er hur jag dekorerar
tallriken fint som vi brukar lägga upp på a la carte förrätter.






































Mansaf, från Jordanien.


Nu ska jag ta er till jordanien. MatenJordanien
är god och vällagad. Deras kända maträtt heter mansaf som
jag har lagat idag. Jag kommer ihåg när jag var liten då jag
var jag bjuden med mina föräldrar hos en familj som kommer ifrån
jordanien och då hade de lagat den rätten till oss.
Den tiden kommer jag aldrig att glömma, där den famljen
började äta det med händerna och jag blev chockad och frågade
min mamma varför det var så och den maträtten ska man äta
med händerna och det är väldigt traditionellt.
Men jag gillade inte det för man ska äta det med sked.

Bryn kalvlägg väl runt om smör i omgångar i stekpanna
salta och peppra.

Flytta över köttet i en gryta, med lagerblad lök stjälkselleri
morot vitlök. Låt köttet koka sakta under locket på svag värme
tills köttet är mört.

Stek riset med olja och lite smör och krydad med gurkmeja och
koka riset sedan långsamt i vatten och salt under
lock i 20 min.

Rosta pinjenötterna och mandel i stekpanna med lite olja så att
de får en vacker guldgul färg.
Passa de noga, det är lätt att bränna dem!

Blanda en liter vanlig naturell yoghurt, ett ägg och lite gurkmeja.
Vispa o koka det hela tiden, tills det börja koka och då blandar
man ett glas vätska av köttet som vi har kokt.

Arabisk tunt bröd kallas för SAJ bröd. Finns att köpa på
alla butiker nu.


Smula brödet i bitar.

Häll över yoghurt såsen på brödet.

Lägg över brödsmulorna, riset, köttet och nötterna tillsist.



Här tänkte jag servera den lite trevligt, gott gott!
Hoppas att ni bara gillar den.
Nu ska det myssas hemma så good night, och ha en bra kväll.
Trevlig helg så länge!
Byyebyye!
;)


Mellanöstern Matkultur


Jag ska ta er på en resa där ni möter matkulturer från hela världen
och traditioner blandas till en härlig och nyskapande där ni lär er
känna olika maträtter med både bilder och recepter, det blir action
o spännande äventyr, are you ready .. then yeah, don't be scared, lets go!



En arabisk maträtt som kommer från Mellanöstern.
Lammstek med lägg fylld med ris köttfärs pinjenötter.



Här öppnas lammen för att sedan fyllas.



Friterade pinjenötter och köttfärs ris kryddad med en krydda
som kallas för sjublandad kryddor och salt peppar.






Halvfärdig kokt riset.






Gnid först kryddor i lammen och sedan fyll det med risblandning.



Sy ihop lammen för att steka den sedan i ugnen.



Stek den i ugnen på 160 grader i 3 timmar.






Den rätten serveras med yoghurt som liknar tsatsiki fast man
blandar vatten i så att den blir mer lösare och torkad myntar i.
Och här serverar jag den med riset och jag tänkte servera den
på ett modernt sätt med mini succhini trevligt eller hur ?
Yeah! and don't go .. wait I should be back with .. more action ..
yeah .. haha ..



Hem & Villa mässan


Jag jobbade på jägersro resturangen där de hade en jätte stor
mässa för hem och villa, men det lockade mig mest på
mässan att de som säljer bröd och kakor som jag provsmakade
olika surdegs bröd som var intressant och gott.


De kanelbullarna var enormt stora som liknade famljekanelbullar
som ser så roliga ut, annars var det intressant att vara där och
se mässan.


Kycklingcurry med ris


Jag gilla tvåkrögares mat för när jag jobbade hos honom i början
av min utbildning som kock så lärde han mig allting om svensk
klassisk husmanskost och då tänkte göra hans kycklingcurry
på hans sätt som han brukade göra. Han utvecklade mig på ett
mycket bra sätt. Så ett stort tack och respekt till honom!
Och fortfarande har jag bra kontakt med honom som hjälper mig
om jag behöver om rådgivning.
Så detta åt vi till vår middag idag och som vanligt så blev det
jätte gott!



RSS 2.0