HUR DU LYCKAS DRIVA EN RESTAURANG ..


Idag tänkte jag tipsa er om hur man kan lyckas driva en restaurang. Många påstår att man lär sig av sina misstag, men hur ska man kunna göra succé om du bara undviker när man misslyckas!
Om du vill utveckla dig själv och din restaurang måste du hela tiden ta dig framåt.
Försök att göra någonting du inte vågar. Den som vågar vinner! Tro på dig själv och jobba hårt i motgångar.

Du måste förtjäna dina gästers förtroende hela tiden - dagens gäster är illojala och försvinner så fort det kommer ett bättre erbjudande. Du är aldrig bättre än din senaste gästrelation.
Du måste jobba på dina relationer – utan ett starkt nätverk lyckas du inte.
Behandla inte dina kollegor och gäster som du själv vill bli behandlad - behandla dem som de vill bli behandlade! Du måste vara beredd på att slita 24 timmar om dygnet, annars är du ute på hal is. Krögarlivet är fullt av svett och tårar, men det är också fruktansvärt roligt.

Hemligheter bakom hur du kan lyckas är att man ska kunna laga mat från hela världen så att gästerna blir intresserade. Så svårt är det ju inte, det behövs inte heller utländska kock.
Det är så enkelt om du vill ha en indiskrätt som bara finns att söka upp det på youtube om det behövs och se det hur det tillagas på ett traditionellt sätt.


Har man en lunch buffe så ska man kunna planera all mat som ska serveras så att den maten som blir över ska kunna användas igen så att det inte ska behövas slängas.
Som till exempel att en inkokt lax kan användas till sallad och göras till en laxsallad.

Gör alltid något nytt så att gästerna blir intressade. Om det till exmpel ska vara en mexikanskrätt en dag som det ska servas, så kan alla som serverar kunna bära på mexikanska hattar.
För det är ju trots allt temat mexikansk. Då är det även väldigt viktigt att maten ser mycket nice ut så att det lockar gästerna. Andra dagen kanske man gör husmanskost, och blandar med av hela världens olika mat kulturer.


Att alltid kunna vara annorlunda än alla andra restauranger är det väldigt väldigt viktigt att maten ska smaka gott. Men tyvärr har det blivit många unga kockar eller ny utbildade personer som brukar jobba och har inga erfarenheter av att tillaga mat, så det är viktigt att man har mycket duktiga kockar som hjälper en och lyfter upp dig som chef.

Ekonomisk kalkyl! Vad kostar din restaurangsidé? Intäkter? Omsättning? Lokaler (hyra, inredning), personal, försäkringar osv. Då skall allt detta här finnas med!

Ekonomi är något väldigt viktigt och att kunna köra det billigaste varianten men inte dåligt kvalite på det, för folk älskar mycket färs som pannbiff eller griskött för griskött är billigare än andra köttprodukter. Det är väldigt viktigt att alltid köpa säsongens grönsaker som dessutom är billigare. Sen ska maten också lagas från grunden, som alltså innebär att det inte ska vara något färdiga halvfabrikat mat, som kakor eller lunchmat ..
Många säger att man ska ha många kockar om ska laga mat från grunden och att det tar långt tid, men vill man tillaga bra mat som gästerna kommer att gilla så ska man servera bra mat.
Folk är heller inte dumma, mat som inte är gott och dåligt kan leda till att gästen som kommer, aldrig återigen kommer att komma tillbaka, som även gör att ett dåligt rykte kan sprida sig väldigt snabbt.

Har man en duktig kock som jobbar i köket så kan den kocken laga mat snabbare och alltid planera allt framåt. En ung kock som saknar erfarenhet kan då istället ta längre tid för den att laga mat, eller också misslyckas som vissa brukar göra som ungdomar. Ha alltid koll på alla personaler som jobbar där.

Om man har en lunch buffé ska man kunna göra en balans mellan all mat för att folk inte ska äta mycket. Då kan man exempelvis köra med en soppa varje dag som är billigt med dagens och en stor buffé med sallad som man kör med mycket linser och böner i.
Att tillaga pasta är även en till billig variant. Och även också billiga grönsaker så att gästen äter så att den blir mät av allt mat. Ju mer man har att välja mellan som många varianter då kan gästen dessutom snabbare bli mät och då inte behöver att äta mycket av dagens.
Man ska försöka att inte beställa mycket mat som kan leda till att maten blir dålig.
Om maten tar slut under servering så är det bara att ersätta det med något annat och servera det fint så att gästen inte blir sur. Alltid göra statistik över antalet gäster.

Som sagt är det väldigt viktigt att man lägger upp tarlliken fint när man serverar den så att gästerna blir glada. Men det största misstaget som många gör är att de kör med fel mat som folk inte gillar. Alltså om du har lagat mat som ingen vill äta så vet du till nästa gång att gästerna inte kommer att gilla den maten.

En bra rätt som du säljer mycket av behöver du inte byta på till nästa menyn, man kanske kan tillägga till den men inte byta ut den, eftersom att du säljer mycket av den. För om man sedan byter ut en rätt som är väldigt populär så förlorar man bara på det, för då skippar man en rätt som många tycker om.
Ja, och det finns mycket mer för att lyckas driva en restaurang ...
Men jag ger ju er bara tipsen och nycklarna till att hitta rätt väg in dit, och driva en restaurang ordentligt och inte hursomhelst!

Men jag önskar er lycka till, och kämpa hårt så kommer ni att lyckas sikta uppåt och lyckas! ..

Kram!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0